EP8 – NOVI VODEĆI SISTEM E-BICIKLA

SHIMANO-ova filozofija sistemskog inženjerstva pruža vrhunske performanse i kvalitet za MTB bicikliste

Predstavljanje novog sistema e-bicikala SHIMANO, poznatog kao SHIMANO EP8, dovodi dva stuba e-biciklizma – hardver i softver – do novih standarda u sistemski osmišljenim komponentama e-bicikla koji se mogu nositi sa svime, od premium brdskog biciklizma i takmičarskih trka do opuštene MTB vožnje, trekinga i off-road avantura.

Shimano druga generacija e-MTB sistema je prepuna novih funkcija dizajniranih da EP8 standard performansi dovedu do najboljeg ikada viđenog u istoriji e-biciklizma kompanije Shimano. Mnogo jedinstvenih karakteristika SHIMANO EP8 dolazi u snažnijoj, ali lagane težine sa glatkijim okretanjem pedala, čisto integrisanoj pogonskoj jedinici sa smanjenim nivoom buke, koja takođe uspeva da se efikasnije hladi i pruža poboljšano upravljanje biciklom u odnosu na svoje prethodnike.

Pored toga i dve preuređene mobilne aplikacije – E-TUBE RIDE i E-TUBE PROJECT – pružaju vozačima više opcija prikaza i prilagodljiviju kontrolu nad karakteristikama njihove pogonske jedinice.

Novi sistem prati SHIMANO-ove dugogodišnje principe e-biciklizma stvaranja prirodnog osećaja vožnje sa kontrolisanom velikom snagom kada vam je najpotrebnija, umotan u celokupan sistemski paket SHIMANO. Od pogonske jedinice za e-bicikl do pogonskog sklopa i kočnica, nivo performansi očekujete od brenda sa gotovo nenadmašnim iskustvom u brdskom biciklizmu.

EP8 HARDVER

Pogon

Nova pogonska jedinica EP8 (DU-EP800) sposobna je da pruži 85Nm obrtnog momenta za osvajanje najtežih staza i najstrmijih uspona. Ovo povećanje snage od 21% u odnosu na prethodnika SHIMANO STEPS E8000 dolazi zajedno sa smanjenjem težine od 300 g na 2,6 kg (smanjenje od 10%) zahvaljujući novom kućištu pogonske jedinice od magnezijuma. Ova mala težina i velika maksimalna snaga čine je jednom od najboljih pogonskih jedinica u klasi u pogledu odnosa snage i težine.

Povećanje snage u odnosu na težinu takođe se nadopunjuje poboljšanjem efikasnosti baterije. Otpor (trenje koje dolazi sa rotacijom pedale, primetno naročito kada se sistem koristi bez napajanja) smanjeno je za 36% (u poređenju sa E8000) zahvaljujući unapređenoj strukturi zaptivke i optimizovanom dizajnu zupčanika. Ovo smanjenje trenja stvara poboljšanu efikasnost baterije kada je motor aktivan ili laganiju vožnju pri okretanju pedala bez asistencije (tj. kada je motor isključen ili kada vozite iznad 25 km/h). Zajedno sa smanjenjem trenja je i poboljšani mehanizam kvačila koji pruža glatkiju graničnu vrednost pri okretanju pedala iznad 25km / h.

Povećani obrtni momenat takođe ne donosi povećanje buke. U stvari upravo suprotno, nova EP8 pogonska jedinica je tiša, radi na istom nivou kao i E7000, tako da možete da se usredsredite se na stazu bez smetnji.

Uz to, manje kućište pogona od magnezijuma odlikuju poboljšana svojstva provodljivosti toplote sa redizajniranom unutrašnošću (optimizovana struktura zupčanika i nove žice EV-SD300) za pomoć u hlađenju i poboljšanje performansi pri radu sa maksimalnim obrtnim momentom pri dugim, strmim usponima.

Kućište pogonske jedinice takođe je oblikovano više u skladu sa glatkim linijama i uglovima rama bicikla, što poboljšava razmak od tla i, zajedno sa internim baterijama, čini da bicikli opremljeni SHIMANO EP8 izgledaju kao impresivno elegantni paketi.

Svi ovi faktori kombinuju pružanje prirodne i prefinjene isporuke snage iz lakšeg, tišeg, kompaktnijeg i snažnijeg motora sa manje otpora okretanja i povećanjem dometa od 20%.

Tehničke karakteristike:

  • Pogonska jedinica EP8 radi sa 177 mm Q-faktorom i dolazi sa svojim namenskim kurblama koje su dostupne u novoj dužini od 160 mm (takođe 165/170/175 mm).
  • Sistem će obično biti specificiran sa novim SHIMANO-ovim XTR / XT / SLX / Deore 12-brzinskom brzinskom sa dinamičkim uključivanjem lanca + (12 brzina) sa tri opcije lančanika (34T / 36T / 38T).
  • DU-EP800 koristi istu šemu montiranja na ram kao DU-E8000 i DU-7000, što znači da proizvođači mogu da koriste isti dizajn ramova između više modela SHIMANO pogonskih jedinica.
  • SHIMANO EP8 je takođe kompatibilan sa sistemima sa mehaničkim menjačem (9/10/11/12-brzina), DI2 sistemima (11-brzina) i sistemima sa internim brzinama (11/8/7/5-brzina). Posebno je EP8 u potpunosti kompatibilan sa nedavno predstavljenim NEXUS Inter-5, stvarno čineći Shimano nable sa internim brzinama na Citi & Trekking biciklima veoma jakim,
  • Dostupan je i novi lanac (CD-EM800). Novi dizajn za odbacivanje blata pruža dodatno upravljanje lancem i kompatibilan je sa 11-brzinskim i 12-brzinskim SHIMANO STEPS uređajima koji pokreću 56,5 mm ili 53 mm linije lanca zahvaljujući prilagodljivom razmaku između vođice i lanca.

Kontrole na upravljaču: Računar i prekidač

Ekran računara EP8 (SC-EM800) deli mnoge spoljne sličnosti sa visoko cenjenim računarskim ekranom E8000, ali sa novom funkcijom koja omogućava vozačima da prelaze sa jednog profila na drugi. Poseduje računarski ekran sa 1,6-inčnim ekranom u boji, čitljivim po jakom suncu, sa kompaktnim i niskoprofilnim kućištem koje odgovara zahtevnim uslovima staza za brdski biciklizam.

Druga važna razlika je njegova svestranost u pogledu postavljanja, montiran šelno na volanu ili integralno u prvim namenskim volanima za e-bike na svetu kompanije PRO, stavljajući računar na sigurno mesto kako bi se izbegao rizik od oštećenja.

Računar SC-EM800 bežično komunicira sa SHIMANO-ovom aplikacijom E-TUBE PROJECT putem Bluetooth-a omogućavajući vozačima da u toku promene karakteristike pogonske jedinice. SC-EM800 takođe može da komunicira sa nezavisnim računarima preko ANT-a za prikaz informacija o opremi i bateriji.

Da bi upravljali pogonskom jedinicom, vozači mogu da koriste novi pomoćni prekidač pogonske jedinice EP8, SV-EM800-L. Ovo omogućava vozačima da se prebacuju između režima podrške „Off“, „Eco“, „Trail“ i „Boost“ plus režim „Walk Assist“. Prekidač ima poboljšani oblik koji sadrži tastere konkavnog oblika sa širim ulaznim prostorom radi lakšeg pritiskanja i upravljanja. Prekidač se isporučuje u SHIMANO-ovom I-spec dizajnerskom standardu što ga čini kompatibilnim sa polugama podeševajućih šticni (npr. SHIMANO-ov SL-MT800-IL). Alternativno, prekidač za pomoć pogonske jedinice može se u potpunosti ukloniti ako vozači više vole da promene režime podrške putem svog računara SC-EM800.

Međutim, uklanjanjem prekidača u potpunosti se uklanja mogućnost za vrlo zgodnu funkciju pomoći u hodu koja se nalazi na svim sistemima SHIMANO STEPS. Ovo je ažurirano za EP8 Mechanical sisteme kako bi stvorili inteligentan režim pomoći pri hodanju, što znači da vozači mogu sići sa bicikla i prošetati uz pomoć pogonske jedinice. Dvostruko pritiskanje prekidača za pomoć pogonske jedinice dovodi do okretanja pedala i kretanja bicikla napred brzinom od 4km / h, bez obzira na to u kojoj je brzini bicikl.

Baterije

Opcije baterija uključuju nove baterije SHIMANO predstavljene u maju 2020. godine, dve baterije od 630 Wh, za montažu na cevi rama BT-E8016 i internu BT-E8036 bateriju ili manju, koja se brže puni od 504 Wh, BT-E8035-L. Kao i prethodni modeli, sve SHIMANO STEPS baterije su izuzetno dugotrajne, sa mogućnošću do 1000 punih ciklusa punjenja pre nego što padnu na 60% svog prvobitnog kapaciteta, što je u mnogim slučajevima duže od prosečnog vlasništva nad biciklom.

EP8 SOFTVER

Poboljšanja softvera EP8 su druga polovina SHIMANO-ove formule za prirodniji e-MTB i kontrolu. To je postignuto prilagođavanjem načina na koji funkcionišu tri nivoa podrške, zajedno sa prilagodljivošću tih režima.

U najmoćnijem podešavanju režim BOOST sada može dostići 85 Nm snage (u zavisnosti od unapred programiranih podešavanja), postignut sa obrtnim momentom vozača od 25 Nm.

Režim TRAIL takođe može dostići 85 Nm, ali uz veće reagovanje na snagu vozača, štedeći bateriju pri malim ulaznim obrtnim momentima (0-30 Nm) ili brzo pojačavajući isporuku snage kako bi obezbedio maksimalnih 85 Nm obrtnog momenta kada vozač snažnije pritisne (između 30-100 Nm obrtnog momenta od strane vozača). To je mnogo ranije od njegovog prethodnika i upravo ovaj pametniji algoritam odnosa pomoći čini režim TRAIL toliko svestranim da se na prebacivanje režima, uglavnom, može zaboraviti.

Maksimalno podešavanje za ECO režim može biti 30 Nm (opet, u zavisnosti od podešavanja proizvođača), dostignuto pri obrtnom momentu vozača od 70 Nm na sličan način reagovanja. Pored povećanog dometa vožnje, ECO režim se naravno može koristiti i za vozače da vežbaju kada to žele.

Štaviše, sve ovo je vrlo prilagodljivo, kako kod kuće, tako i u pokretu, putem aplikacije E-TUBE PROJECT (verzija 4.0.0), pružajući vozačima veću kontrolu nad načinom i mestom vožnje. Režimi BOOST, TRAIL i ECO mogu se prilagoditi na 10 različitih nivoa, obrtni momenat se može postaviti bilo gde između 20-85 Nm, na raspolaganju je pet nivoa pomoći pri pokretanju, a oni se mogu podesiti za različite profile vozača za različite tipove vožnje (npr. ekstremna vožnja visokih performansi, ležerna izdržljivost itd.) ili različite vozače. Sve ove informacije mogu se sačuvati kao preferencije u profilima vozača, na primer režim rada koji štedi bateriju i režim za uspon velike snage, a vozači mogu lako da se prebacuju iz jednog režima u drugi preko računarskog ekrana

U međuvremenu, ažuriranu aplikaciju E-TUBE RIDE vozači e-bicikala mogu koristiti za nadgledanje svih svojih informacija o vožnji na pametnom ekranu telefona. Opcije prikaza na ekranu prikazuju metrike vožnje u režimima ECO, TRAIL i BOOST, plus novo dodane funkcije uključuju istoriju vožnje, mape uživo i grafičke ispravke prilagođene korisniku.

I aplikacija E-TUBE PROJECT i aplikacija E-TUBE RIDE sada su dostupne za preuzimanje sa iPhone ili Android prodavnica aplikacija i u potpunosti su kompatibilne sa SHIMANO EP8. Za potpuna uputstva možete da kliknete i na donju vezu: https://www.shimano-steps.com/e-bikes/europe/en/service/E-tube

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Ako nastavite sa korišćenjem sajta, pristajete na upotrebu kolačića. Za više informacija pročitajte Politiku privatnosti.