NAUKA BRZINE

Potrebne su nam godine da bismo vam dali sekunde. Vrhunac SHIMANO tehnologije i inovacija donosi nove pogonske grupe DURA-ACE R9200 i ULTEGRA R8100 sisteme sa 12 brzina, koji su najbrže i najinspirativnije pogonske grupe ikada.

Brzina je uvek bila pokretačka snaga nove generacije biciklističkih pogonskih grupa, a svaka odluka koju su naši dizajneri doneli je da vas učini još bržim. SHIMANO inženjeri su radili na usavršavanju svake komponente i funkcije kako bi pružili najbolje iskustvo na dva točka, bez obzira da li ste u sprintu ka cilju na Jelijeskim poljima ili rušite svoj sopstveni rekord.

Novi SHIMANO premijum Di2 pogon sa 12 brzina, ne samo da sadrži dokazanu HYPERGLIDE+ tehnologiju, koja je revolucionarno promenila menjanje brzina u MTB biciklizmu, već i novi bežični kokpit koji poseduje najbrži elektronski sistem za menjanje brzina u biciklizmu i čini ga još bržim. Novi, žaštićeni bežični protokol povećava brzinu menjača, bez žrtvovanja ni najmanjeg dela SHIMANO-vog prepoznatljivog obeležja preciznih i pouzdanih performansi menjanja brzina. Trajanje baterije je, takođe, najbolje u klasi sa centralizovanom baterijom koja obezbeđuje približno 1000 kilometara bezbrižne vožnje sa jednim punjenjem.

Potpuno redizajnirani sistem disk kočnica koje balansiraju kontrolu brzine i zaustavnu snagu kao nikada ranije. DURA-ACE i ULTEGRA kočnice su lakše za održavanje i pružaju bolju modulaciju i kontrolu. Proizvodi koji zaokružuju ove nove sisteme su setovi potpuno redizajniranih točkova DURA-ACE i ULTEGRA linije, koji savršeno spajaju rigidnost, aerodinamiku i težinu za svaki tip vozača i svaku stazu. Na raskrsnici inovacija, pouzdanosti i kontrole SHIMANO-ve nove grupe sistema sa 12 brzina redefinišu značenje preciznosti  i brzine u sklopu sa vrhunskim performansama.

BEŽIČNI TAMO GDE JE NAJPOTREBNIJE

Novi SHIMANO sistem za menjanje brzina koristi bežičnu tehnologiju koja donosi razliku kako profesionalnim trkačima, tako u svakodnevnoj rekreativnoj vožnji. Oslobađanje ručica menjača od žica sa zadnjeg dela bicikla donosi čistiji kokpit i pojednostavljuje proces montaže. U međuvremenu, povezivanje menjača sa internom glavnom baterijom osigurava apsolutnu pouzdanost održavanja stabilnog uspona i istovremeno poboljšava SHIMANO-vu već munjevitu promenu brzine koja je učinila Di2 osnovnom komponentom WorldTour pro peletona.

Nove Di2 dual control ručice imaju potpuno novu dinamičnu ergonomiju i imaju ulogu bežičnog komandnog centra bicikla. Za svoju novu Di2 platformu, SHIMANO je razvio sopstveni dinamični bežični mehanizam koji je pouzdan, ima visoku brzinu obrade i nisku potrošnju energije. U poređenju sa drugim bežičnim platformama, rizik smetnji je značajno smanjen, dok je menjanje brzine duže, a vek trajanja baterije duži. Pored toga, korišćenjem jedne punjive baterije, SHIMANO je značajno pojednostavio punjenje, zadržao bateriju u potpunosti zaštićenom i obezbedio pouzdano i lako menjanje brzina.

Povezivanje sistema pomoću žica je takođe pojednostavljeno, gde baterija sada služi kao spoj. Dve žice napuštaju bateriju i povezuju se direktno, ali odvojeno na prednji i zadnji menjač. Sistem koristi i manje SD300 žice, koje si lakše i jendostavnije za usmeravanje. Postoji i potpuno žična verzija ovog sistema za one koji preferiraju tradicionalniju postavku na svojim biciklima, kao i za upotrebu na biciklima sa triatlon i time trial sistemima.

I DURA-ACE i ULTEGRA su veoma prilagodljivi koristeći SHIMANO E-TUBE aplikaciju, koja je dostupna na svim smart telefonima ili na računaru. Sa ovom aplikacijom, možete da koristite svoju pogonsku grupu baš onako kako želite; podesite brzinu menjača, promenite broj brzina po tasteru i koristite synchro i semi-synchro funkciju. Takođe, ovu aplikaciju možete koristiti da povežete svoj SHIMANO 12-speed bežični pogon sa povezanim partnerima kao što su Garmin ili Wahoo. Ova povezanost vam omogućava da iskoristite prednosti funkcija kao što je skrolovanje kroz GPS ektrane koristeći tastere na menjaču, a da ni ne skinete ruke sa ručica.

U trkačkim uslovima, gde se okolnosti menjaju za tren oka, čak i trenutno kašnjenje u odzivu sistema vas može koštati trke. Sa bržim menjanjem brzina, trkač može da reaguje u deliću sekunde brže od svog protivnika, pokrećući žestoke napade, samouvereno ubrzavajući u krivinama i van njih i na taj način pobednički prvi dođe do cilja.

ŽAŠTO BAŠ 12 BRZINA?

Jednostavno rečeno: efikasnost. Prelaskom na kasetu sa 12 brzina, trkači uvek imaju visoku i nisku brzinu koja im je potrebna, zajedno sa inteligentnom progresijom promene između brzina. Imajući to u vidu, ovakav sistem povećava šanse da ćete pronaći udoban ritam bez obzira na okolnosti. Ovakva strateška selekcija je najevidentija u takozvanoj ’’Sweet spot’’ zoni, gde se dešava većina ubrzanja u trkama i gde je efikasnost najvažnija.

Nove opcije kasete sa 12 brzina DURA-ACE Di2 uključuju i odnose 11-30 i 11-34, koji se takođe mogu kombinovati i sa pogonima sa odnosima 50-34, 52-36 i 54-40. To u mnogome proširuje opcije kombinovanja opreme kako za drumske sportiste, tako i za kandidate na Grand Tour-u. Novi ULTEGRA Di2 sistem ima kasete 11-30 i 11-34 uparene sa pogonima 50-34 ili 52-36.

U bilo kom slučaju, možete ugraditi unapređen SHIMANO  DURA-ACE power meter ili potpuno novi ULTEGRA power meter, od kojih oba imaju novi simetrični dizajn i povećanu preciznost koja je sada +/- 1,5 procenata. Koristeći tehnologiju kojoj veruju vrhunski svetski sportisti, SHIMANO power meter-i pružaju podatke koji su vam potrebni da unapredite svoju vožnju.

Bez obzira na postavku pogona koji izaberete, postoji samo jedna opcija zadnjeg menjača, zato što je SHIMANO eliminisao potrebu za bilo kojim drugim modelima sa dugim ili kratkim kavezima. Kada već govorimo o kompatibilnosti, nove kasete su kompatibilne unazad, što znači da se uz njh mogu koristiti sve postojeće SHIMANO točkove sa 11 brzina. Jedino upozorenje je da, ako pređete na novi sistem DURA-ACE točkova, uz njih morate koristiti novu kasetu sa 12 brzina i pogon, pošto i ti točkovi sadrže novo ažurirano freehub telo.

Nove pogonske kasete SHIMANO zadržavaju mali zupčanik sa 11 zuba, pružajući veću efikasnost pogona što je posebno korisno u svetu vrhunskih trkača. Upravo sada, sa dodatkom dvanaestog lančanika, novi Di2 pogoni nastavljaju da isporučuju opseg brzina kako bi odgovarali svakoj situaciji.

HYPERGLIDE+

Okosnica ova dva nova sistema je HYPERGLIDE+ tehnologija menjanja brzina koja predstavlja potpunu novinu na tržištu. Prvi put se pojavivši u SHIMANO MTB sistemima, ovaj jedinstveni interfejs lanca i kasete glatko navodi lanac u kasetu za precizno menjanje brzine u oba smera – čak i pod ekstremnim opterećenjem pedaliranja. To znači da više nema opuštanja pedala pri prebacivanju brzina i više nema strepnje od trzaja pri ubrzavanju i promenu stepena da bi se ta brzina održala. Umesto toga, HYPERGLIDE + pruža glatke i dosledne promene brzina.

BOLJE KOČNICE

I DURA-ACE i ULTEGRA  uvode nove sisteme kočnica, koje su tiše, lakše za održavanje i pružaju superiornu kontrolu. Poboljšanja počinju dodavanjem dokazane SHIMANO SERVO WAVE tehnologije. Prvenstveno razvijena za brdski biciklizam, SERVO WAVE obezbeđuje brz početni stisak, a zatim blagovremeno usporava prilagođavajući se trkaču.

Nove kočne čeljusti nude povećani razmak između rotora i pločice kada je kočnica isključena, smanjujući verovatnoću trošenja rotora, čak i ako je rotor neznatno van centra. Pored toga, preporučeni rotori MT900 i MT800 su lakši i malo jeftiniji. Lokalni majstori će ceniti proces koji je mnogo lakši za rad, on se može odraditi bez skidanja čeljusti sa okvira, delimično zahvaljujući posebnom bleed port-u i zavrtnju ventila.

NOVI TOČKOVI

Završni, ali ne i manje bitni elemnti DURA-ACE i ULTEGRA paketa su potpuno renovirane linije točkova. Vrhunske karakteristike uključuju karbonske felne sa tri dubine, tubeless kompatibilnost (plus opcije za tabulare) i izuzetan balans laganosti, rigidnosti i aerodinamike. Svi novi tubeless točkovi imaju felne od 21mm i mogu se koristiti clincher gume, ali i sa unutrašnjom gumom ukoliko je to potrebno.

Trkači koji traže sveobuhvatne performanse će težiti točkovima C36, koji su lagani i prilagodljivi. Ako su duge solo avanture vaša specijalnost, C50 set točkova nudi vrhunski balans aerodinamičke efikasnosti, laganosti i rigidnosti. Konačno, C60 je namenjen brzim vozačima koji zahtevaju apsolutnu rigidnost i traže svaku aerodinamičku prednost.

Svi novi točkovi imaju i koristi od SHIMANO-vog novog DIRECT ENGAGEMENT  freehub sistema koji pruža 63% povećanu rigidnost pogona u poređenju sa trenutnim C40-TL kompletom točkova, a istovremeno je i 45 grama lakši. Važno je napomenuti da novi DURA-ACE freehub-ovi zahtevaju upotrebu nove kasete sa 12 brzina, dok su dolazne opcije ULTEGRA točkova kompatibilne unazad sa postojećim kasetama sa 11 brzina. Inače, jedina velika razlika između dve linije točkova je ta što je ULTEGRA set za nijansu teži od DURA-ACE seta.

Lansiranje SHIMANO R9200 serije DURA-ACE i R8100 serije ULTEGRA nije samo pokušaj da se olakša jednokratno podešavanje bicikla ili da se otkrije nova tehnologija radi privlačenja pozitivne pažnje. Umesto toga, on predstavlja holistički pristup koji je 100% fokusiran na performanse. Hiljade inženjerskih odluka i poboljšanja, tokom nekoliko godina, donete su sa jedinstvenim ciljem – da vas učine bržim. Ovo je nauka o brzini i to je ono što izdvaja SHIMANO od ostalih.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Ako nastavite sa korišćenjem sajta, pristajete na upotrebu kolačića. Za više informacija pročitajte Politiku privatnosti.